tiistai 13. syyskuuta 2016

Lahden maauimala

Lahden maauimalastakin on ollut tarkoitus kirjoittaa jo pidemmän aikaa, joskin vain lyhyesti. Pääsin ensimmäistä kertaa käymään uimalassa kesällä 2014. En ollut aiemmin edes tiennyt moisesta uimalasta. Paikan erikoisuus syntyy siitä, että uima-allas sijaitsee Lahden Urheilukeskuksessa Suurmäen alastulorinteessä. Rinne tietysti mielletään viistoksi alueeksi, joten ehkä monttu on parempi sana kuvaamaan sijaintia. 
Ajelimme paikalle isäni kanssa polkupyörillä. Minulle oli lainattu isän naisystävän fillaria, kun oma pyörä oli tietenkin kotipuolessa PK-seudulla. Lippuluukulla maksettiin sisäänpääsy. En muista vuoden 2014 hintoja, mutta kun nyt kävimme uudelleen tänä kesänä (2016), maksoi pääsy meille 5,50 € (aikuinen) + 2,80 € (eläkeläinen), kun ostimme vain kertaliput. Sarjalipulla saisi kai jonkinlaista pientä hintaetua. Meidän kerran vuodessa-käynnit olivat kuitenkin ihan kohtuuhintaisia kertalipuillakin. 
Lippuluukulta saimme mukaamme perinteiseen kuminauhaan kiinnitetyn avaimen numerolappuineen. Sillä pääsi lukitsemaan lippuluukkurakennuksessa olevan pukuhuoneen numeron määräämään kaappiin uimiseen tarpeettomat tavarat. Pukuhuoneen vierestä löytyy suihkutila, missä on ollut kummallakin kerralla varsin hyvin toimivat suihkut. Useinhan julkisten tilojen suihkut reistaavat sekä veden tulon, -paineen että -lämpötilan osalta. Suihkun ja pukuhuoneen yhteydessä on myös WC-koppeja. Saunatkin täällä ilmeisesti on, mutta niitä ei ole tullut kokeiltua.

Auringonottoa saa harrastaa altaan sivussa tekonurmella. Maasto on nurmen kohdilla varsin viistoa ja vieläpä poispäin auringosta, joten itsensä paahtamiseen paikka ei ole paras mahdollinen. Kallistuskulma vaikuttaa sellaiselta, että siinä voisi närästyspotilaan kuitenkin olla mukava makoilla (olettaen, että makoillaan jalat alamäen suuntaan).
Kummallakin kerralla vieressä olevassa pienemmässä mäessä on harjoiteltu mäkihyppelyä, mitä on ollut mukava seurata (vaikka en sitä muuten yhtään seuraakaan). Hyppynsä jälkeen harjoittelijat ovat muina miehinä harpponeet varusteineen auringonottajien lomitse hissille ja matkanneet taas ylös seuraavaa hyppyä varten. Jotakin varsin eksentristä tunnelmassa on. 
Jos ja kun sitä auringonottoa tulee kuitenkin harrastettua, niin olisi hyvä mennä altaaseen sen laidalla olevien suihkujen kautta. Näytti kuitenkin siltä, että useimpia ei suihkuttelu kiinnostanut, vaan nurmelta makoilemasta paineltiin suoraan veteen. Iso allas on hienosti 50 metriä pitkä, joten siinä on mukava uida pitkää matkaa, kun ei tarvitse koko ajan olla päädyssä kääntyilemässä. Veden lämpötilaksi kerrottiin 26°C.

Vaikka itseäni ei asia kiinnosta tippaakaan, niin saattaahan se silti jotakuta kiinnostaa, että ison altaan päädyssä on myös jonkin sortin lastenallas. Isonkin altaan hyppyrinpuoleisessa päädyssä on melko matalaa, mutta sinne ei ehkä silti sovi päästää kuin uimataitoisia lapsia. Ison altaan keskivaiheille on merkitty hyppypaikka, mikä tietysti harmittaa tavallista matkauimaria. En nimittäin ole niin kova uimari, että kehtaisin sentään kuntouimariradalle mennä.

Kaikkiaan Suurmäki on suosikkipaikkojani käydä uimassa, kun voi yhdistää oman urheilun ja penkkiurheilun. Harmi, että sen pitää olla Lahdessa saakka. Saisivat perustaa jonkun vastaavan paikan parin kilsan päähän meikäläisenkin kodista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Tietoja minusta

Lukijat