keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Harrastuksena Hullut Päivät

Miksi ihmeessä joku treenaa maratonia varten, kun on paljon hauskempaa osallistua kaksi kertaa vuodessa Stockmannin Hullujen Päivien raviin? Yhdet Hullut Päivät tarkoittavat ravikierrosta 5 peräkkäisenä päivänä. Huolellisesti suunnitellusta ravaamisesta ei tule edes hiki. Käsivarsien lihaksia voi jälkikäteen hieman pakottaa riippuen mukaan tarttuvien ostosten painosta. Lisäksi jokaisen kilpailijan on mahdollisuus palkita itsensä kierroksella tehdyillä ostoksilla, kun taas maratonilla voittajia ei ole kovin montaa. Treenaaminenkin on paljon rennompaa, koska kerran opittu taktiikka toimii jatkossakin. Osallistuminen ja onnistuminen ei edellytä kuukausien konkreettista harjoittelua.

Hullujen Päivien ravi on kätevintä suorittaa jossakin muualla kuin Helsingin keskustan Stockmannilla. Sattumalta kotia lähinnä oleva Jumbo on siedettävän rauhallinen. Liikkuminen onnistuu sujuvasti ja joskus pystyn spurttaamaan vauhdikkaammin jopa parikymmentä metriä. Hullujen Päivien mottoni on: tunne Stockmannisi. Kun tietää etukäteen mitä missäkin kerroksessa on, ja mitä tuotteita ja merkkejä myydään missäkin osassa tavarataloa, on helpointa kirjoittaa ostoslista kiertojärjestykseen. Sen verran pro olen jo itse, että pystyn suunnittelemaan myös sille keskustan Stockmannille hyviä ja ripeitä reittejä.

Ostoslistaa kirjoitetaan Hulluja Päiviä edeltävällä viikolla. Luetteloa selataan luonnollisestikin töissä tai WC:ssä, jotta normaalista elämästä ei kulu aikaa "hukkaan". Ostettavat ja harkittavat tavarat kirjoitetaan ensin päivä- ja löytymisjärjestykseen. Listalle merkitään tuotteen nimen lisäksi vähintään hinta. Joskus on helpompi suunnistaa oikean tavaran luokse, kun jo kaukaa ihmisvilskeen läpi näkee, että kyseisellä suunnalla on oikeanlainen hintakyltti. Lopulta tuotteet järjestetään siihen järjestykseen missä ne todennäköisimmin on helpointa kiertää tarkistamassa ja ostamassa ilman turhaa eessuntaassun-tassuttelua.

Töistä kannattaa lähteä viisi minuuttia etuajassa. Sitten on päätettävä mihin pysäköi auton. Valotaulun mukaan suosikkihallissani oli tänään vain 16 paikkaa vapaana. Paikka löytyi kuitenkin juuri siitä mihin halusinkin pysäköidä. Tämä on luultavasti sen lainatun viisiminuuttisen ansiota. Eikä pidä antaa valotaulujen pelotella. Koska olen liikkeellä yhdellä autolla, 16 paikkaa riittävät. En tarvitse 238 vapaata paikkaa uskaltaakseni ajaa halliin.

Ostoslistahan on suunniteltu alkamaan juuri siitä kerroksesta ja siltä ovelta mistä astun sisään. Ensin huppari urheiluosastolta, sitten astiaosastolle harkitsemaan ja hylkäämään ostoajatukset. Matka jatkuu kylpyhuonetekstiileihin. Mukaan tarttuu kylpyhuoneen matto. Suunta orkideahyllyn kautta kukkapuolen kassalle. Akateemisen kirjakaupan läpi kurvaus OneWayhin. Nopealla silmäyksellä määritellään onko missään oikean värisiä pinkkejä tuotteita, ja kierretään katsomassa vain ne. Turha on katsella kaikkia hyllyjä, kun tietää mitä haluaa.

Alakerta kutsuu. Globalin osastolla myydään neuletakkeja. Ostoslistalle valitaan vain sellaisia vaatteita, joita ei tarvitse sovittaa, vaan koon voi aavistaa etukäteen. Koruosaston kello ei ollut tarpeeksi mahtava, koska kellolle ei oikeaa tarvetta. Ruokaosastolta voi poimia mukaan kaikkea suunnitelematontakin, koska elintarvikkeille on aina käyttöä. Leipää, brietä, salaattia, oliiviöljyä, limonadia... Ja taas kassan kautta ulos. Vain Herkun kassalla on hieman jonoa. Kiitos pakkaajatytön, sujuu viimeinenkin kassatapahtuma jouhevasti.

Jotta ostoskipitys varmasti sujuisi nopeasti, on oltava valpas: on pystyttävä ennakoimaan ihmisten pysähtymisiä, ennakoimaan sopivat ohituskanavat ihmisten pysähtyessä, oltava valmis nostelemaan ostoskasseja ylös ja eteen ja taakse, jotta pujottelu ja pyörähtely kapoisammistakin paikoista onnistuu. Etukävelyoikeuksistaan ei kannata pitää liian tiukasti kiinni. Pienet lapset voi härskisti töniä pois alta, mutta aikuiset on helpompi kiertää, kun pitää ympäristöään silmällä ja on tietoinen kaikista oikomisvaihtoehdoista.

Lähdin töistä 15.55. Matkaan meni reilu puoli tuntia. Ensimmäinen ostos kuitattiin 16.35. Starttasin auton 17.05 päästäkseni kotiutumaan Stockmannilta. Aika pitkä letka autoja körötteli tässä vaiheessa vasta sisään parkkiin. Tänään oli siis se päivä, jolloin oli eniten tarkasteltavaa ja ostettavaa. Loppuviikosta homma nopeutuu entisestään.

2 kommenttia:

  1. Vau mitä järjestelmällisyyttä. Muut lukijat ottakoot opikseen miten shoppailu saadaan tehostettua uudelle levelille.

    VastaaPoista
  2. Päivitys kisan etenemisestä: Tänään pääsin lähtemään töistä vain 2 minuuttia etuajassa. Matkalla oli hieman enemmän autoja ja punaisia liikennevaloja. Ensimmäinen ostos tapahtui 16.41. Tähän tosin tuli hieman viivästystä, koska 1/3 tuotteesta oli hukannut hintalappunsa ihmisten riuhtoessa tarjouslaareissa tuotteita kilpaa. En eilen kehdannut tunnustaa, että olin laittanut ostoslistalle myös tuotteiden sivunumerot kuvastossa (etten vaikuttaisi turhan neuroottiselta), mutta kun se nyt tuli hyvin tarpeelliseksi tiedoksi, mainittakoon sekin vinkkinä kansalle. Myyjä naputteli vaatteen merkkikoodin (Global essentials = 215) ja sieppasi hinnan kuvastosta kertomaltani sivulta eikä kenenkään tarvinnut juosta ympäri tavarataloa viivakoodin perässä! Olin kaikesta huolimatta autossa poistumassa paikalta 4 min aiemmin kuin eilen eli klo 17.01.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Tietoja minusta

Blogiarkisto

Lukijat