lauantai 7. huhtikuuta 2012

Facebook pannassa taas

Aika monta viikkoa ehti kulua ennen kuin joku huomasi, etten ole jakanut Facebookissa mitään pitkään aikaan. Tällä kertaa en ole lakossa pakottaakseni itseni laihduttamaan. Syy on enemmän mielenterveydellinen. Olenkin lakon aikana ollut hyvin helpottunut siitä, ettei tarvitse tietää miten hyvin kaikilla muilla pyyhkii. En halua nähdä enää yhtäkään statusta tai valokuvaa siitä kuinka ihmiset ovat menneet kihloihin, menneet naimisiin, ostaneet uuden talon, ostaneet uuden auton, vaihtaneet työpaikkaa, hankkineet lapsia, hankkineet uusia koiranpentuja, juhlineet, matkustaneet...

Minulle elämä ei ole antamassa mitään mistä nauttisin. Turha kuvitellakaan, että voisin saada elämässä aikaiseksi jotain, mitä voisi kutsua saavutukseksi. Toisaalta olen jo kauan sitten menettänyt kyvyn nauttia asioista. Mielessä pyörii vain ajatus, että näytän rumalta ja lihavalta, eikä mistään tapahtumasta tai harrastuksesta voi nauttia, jos näyttää rumalta sitä tehdessään. Kaikkein kauheinta on, jos pitäisi osallistua tapahtumaan, jossa saattaa olla kameroita läsnä. Häpeällinen ulkomuotoni tallentuisi ties miten monelle muistikortille.

Oma surkea lukunsa Facebookissa ovat miehet. Tuntuu siltä, että suurin osa jakaa vain toinen toistaan kauheampia sovinistis-sadistisia satuksia, linkkejä, musiikkia tai kuvia. Muille kuin sihteerinaisille tai huorille ei ole lainkaan käyttöä miesten maailmassa. Rumilukset eivät saa arvoa edes sihteereinä. Toisaalta melkein kauheampia ovat vielä ne miehet, joiden tyttöystävät jakavat tarinoita siitä miten ihanasti ovat tulleet miestensä yllättämiksi. Kieroja iilimatoja koko miessukukunta.

Lakon seurauksena olen nyt pääsiäisviikonloppuna ollut ensimmäistä kertaa hieman yksinäinen. En silti kestäisi enää julkaista yhtäkään statusta, jota kukaan ei kommentoisi. Ja on paljon mukavampi olla kommentoimatta tai lähettelemättä viestejä ihmisille, joiden olettaa olevan vain äärimmäisen pettyneitä nähdessään viestin olevan vain minulta. Mieluummin olen yksinäinen kuin aiheuttamassa muille pettymyksiä. Ihmiset kyllä tietäisivät mistä minut löytää, jos tekee mieli olla yhteydessä. Eipä vaan näy messengerissä koskaan enää ketään.

Mikä ihmisiä vaivaa, että aina pitäisi olla menossa jonnekin ja näkemässä kasvotusten? Se on vihoviimeisintä! Minä en halua käydä missään, en tavata ketään, en puhua puhelimessa kenenkään kanssa. Messenger, sähköposti ja tekstiviestit olisivat parhaimmat kommunikointikeinot. Yhteydenottoja ei niitä kautta vain tule, enkä minä ala aiheuttaa ihmisille pettymyksiä ja pakokauhua lähettelemällä itse viestejä millään välineellä. Minut on unohdettu ja hylätty, kun en jatkuvasti ole itse tyrkyttämässä olemassaoloani Facebookissa. Toisaalta se on suuri helpotus ja toisaalta tällaisena satunnaisena viikonloppuna surullista.

En jaksaisi muutenkaan enää aina joutua esittämään entistä itseäni, kun tapaan ihmisiä. Ihmisillä tuntuu olevan tietynlainen käsitys siitä minkälainen tyyppi olen, ja sen perusteella sitten joku jaksaa joskus kutsua jonnekin. Jos menisin paikalle ja olisin vain oma synkkä itseni, ei kukaan välittäisi enää ikinä olla yhteydessä. Olen joskus ollut minä, joten pystyn esittämään itseäni suhteellisen vakuuttavasti. En usko, että kovinkaan moni huomaa eroa. Raskasta se silti on, kun ei voi olla oma itsensä.

Onneksi on TV-sarjoja. Kaivoin kirstun pohjalta vanhan Nanny-sarjan esiin, koska tilaamani Kymppikerho-boksi ei ehtinyt saapua ennen pääsiäistä. Kyllä se aika näinkin kuluu; kokovartalokivuista kärsien, sipsejä mussuttaen, kinuskikastiketta ryystäen ja ihanaa Nannya katsellen.

4 kommenttia:

  1. Ihmisen elämä on kovin täyttä. Huomiotamme kinuavat niin monet asiat että toiset ihmiset unohtuvat välillä. Jokaisen meistä elämissä on kymmenittäin tai sadoittain tärkeitä ihmisiä. Jos yksi heistä hiljenee hetkeksi, huomaako kukaan? Tuskimpa. Se ettei sinun katoamistasi huomattu ei ole kommentti sinusta, vaan ajastamme. Näin kävisi käytännössä kenen tahansa kohdalla jos ystäväpiiri on siirtynyt Facebookiin. Oma kokeeni facebookin deaktivoinnista hetkeksi kertoi saman tuloksen: ei huomattu.

    Lähteminen ei ole ratkaisu, lähinnä vaan etäännyttää muista entisestään. Facebook on tappanut messengerin ja seinäkeskustelut ottaneet pikaviestinnän kuninkuusluokan. Sieltä löytyvät linjoilta kaikki. Kommentointi ei ole välitöntä, vaan viiveellistä, jokainen toimii omalla ajallaan.

    Nykyaikaa.

    VastaaPoista
  2. Ei sillä varmaankaan ole kauheasti väliä, jos etääntyy ihmisistä, joiden kanssa ei ole mitään yhteistä. Sitäpaitsi on ihan sama minkä viestintäkanavan kautta kuulee toisen elämänvaiheista, kun niistä masentuu joka tapauksessa. Parempi olla kuulematta. Sääli vain, ettei elämän varrelta löytynyt yhtään samanhenkistä ihmistä. Tulee olemaan kovin vähän kukkia mun hautajaisissa.

    VastaaPoista
  3. Yritin lähinnä ilmaista miten viestintä ihmisten välillä on muutenkin pinnallistunut, eikä kyseessä ole mikään erityinen hylätään-Amanda-kampanja. Aikaa on vähemmän kun meidän ikäluokkamme enemmän ja enemmän siirtyy perheelliseen vaiheeseen. Työ vie aikaa, velvollisuudet kasvavat, perheet, lapset.

    Ja lisäksi, muilla on elämissään myös suruja ja epäonnistumisia. Niitä ei välttämättä raportoida Facebookissa - itse en yleensä ainakaan raportoi - joten Facen seinällä on enimmäkseen positiivisia asioita. Se ei tarkoita ettei kenellekään muulle koskaan kuuluisi huonoa tai sataisi shaibaa niskaan.

    VastaaPoista
  4. Sehän ihmisissä on vikana, että priorisoivat velvollisudet, perheet ja lapset ystävien edelle. Kaikki kurjuus pitäisi ehdottomasti jakaa ja välttää hyvillä asioilla ylpeilyä. Missä ovat ne muut, joille ei koskaan kuulu mitään hyvää?

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Tietoja minusta

Blogiarkisto

Lukijat