torstai 11. lokakuuta 2012

X-Balance -hologrammiranneke

Osallistuin ystäväni kanssa syyskuun alussa Kuntostartti-tapahtumaan, jonka järjestivät Urheiluhallit (UH) ja Fix Liikuntakeskukset Mäkelänrinteen Uintikeskuksessa. Osallistujat saivat pois lähtiessään lahjakassit, josta löytyi muiden tuotteiden joukosta X-balance -hologrammiranneke. Ranneke sai Skepsis ry:n Huuhaa-palkinnon vuonna 2010, joten herätti hiukan hämmästystä, että tuotetta markkinoidaan kuntoilutapahtumassa.



Ymmärrän, että kauppaketjut saattavat haluta ranneketta myydä, mutta kuntoilun ammattilaisten ei uskoisi voivan tarjota asiakkailleen tällaista kapinetta. Rannekkeeseen on suorastaan kohokuvioitu (onko kohokuvioitu sana?) UH- ja Fix-logot, joten ihan omissa nimissään sporttiketjut tätä tavaraa rohkeasti tarjoavat. Raha pois kuntoilijalta keinolla millä hyvänsä. Harmi, etten ole ryhmäliikuntaintoilija, sillä olisi mukava käydä seuraamassa kuinka moni kyseisten ketjujen jumppaohjaajista käyttää ranneketta tunteja vetäessään...

Mainittakoon kuitenkin vielä, että itse tapahtuma oli kyllä hienosti järjestetty ja vedetty. Henkilökunta oli tilanteen tasalla ja jokainen tiesi missä tapahtuu mitäkin. Mikäli vastaava tapahtuma vielä joskus järjestetään uudestaan, saatan hyvinkin mielelläni osallistua jälleen.

Takaisin asiaan:
Ranneke oli hyvin simppelisti pakattuna eikä siitä olisi ilman ennakkotietoja välttämättä ymmärtänyt mistä on kyse. X-balancen kotisivut kertovat tuotteesta seuraavaa: "X-Balance hologrammit ovat tallennusaine, johon on tallennettu äänitaajuuksia ja algoritmejä, jotka tasapainottavat kehon energiakentän toimintaa ja parantavat ihmisen suorituskykyä. Koska energiakenttä on jokaisella erilainen, X-Balance -rannekkeen vaikutukset ovat yksilöllisiä." (http://www.x-balance.fi/index/toimintaperiaate)

Rannekkeen mukana ei tullut lainkaan käyttöohjetta. Pakkauksen taustapuolella oli ainoastaan ohje rannekkeen testaamiseksi yhdellä tavalla. X-balancen kotisivuiltakaan ei löytynyt käyttöohjetta eikä varoitustekstejä, mutta kysymyksiä herää hetkessä läjäpäin. Mikäli nämä eivät tuotteen valmistajan tai markkinoijan mielestä vastausta, ei tuote luultavasti tee yhdellekään käyttäjälle yhtään mitään.

Normaalisti ihmiset eivät kai lue käyttöohjeita kovin huolella ennen kuin ongelmia ilmenee, mutta näihin asioihin olisin silti kaivannut vastauksia ennen tuotteen käyttöönottoa:

- Kummassa kädessä ranneketta kuuluu pitää?
- Onko käyttäjän kätisyydellä merkitystä? Oikeakätinen pitää oikeassa kädessä ranneketta ja vasenkätinen vasemmassa, vai juuri toisinpäin?
- Paraneeko tulos entisestään, jos laittaa kumpaankin käteen yhden rannekkeen?
- Voisiko yhtä hyvin valmistaa rannekkeita pidettäväksi nilkassa tai kaulassa?
- Kuuluuko ranneketta käyttää vain harjoituksen aikana vai ympäri vuorokauden?
- Toimiiko ranneke myös taskusta käsin, jossa se on kehon lähellä vai onko oleellista, että kumi kiertää jonkin ruumiinosan tai että hologrammin ja ihon välissä ei ole kangasta tai muita esteitä?
- Voiko rannekkeen viedä veteen, esim. uimaan tai suihkuun?
- Heikkeneekö teho vedessä, kun vesi luo erilaisen vastuksen kehon ympärille?
- Onko rannekkeen käytössä ikärajoja? Sopiiko ranneke myös lapsille?
- Onko mitään riskiryhmiä, joille ranneke ei sovi, esim. sydänsairaat, syöpäpotilaat, diabeetikot, verenpainetautipotilaat?
- Tarvitaanko jonkinlaista karenssiaikaa, jos on käynyt lääketieteellisissä kokeissa, esim. varjoainekuvauksessa?
- Voiko raskaana oleva nainen käyttää ranneketta? Vaikuttaako se vain käyttäjään vai myös sikiöön? Syntyykö ranneketta käyttävälle naiselle tavallista tarmokkaampi ja ketterämpi lapsi, mikäli raskausaikana on käytetty hologrammiranneketta?
- Voisiko rannekkeen avulla vähentää vanhainkodissa tapahtuvia kaatumisia laittamalla jokaiselle vanhukselle rannekkeen käteen?
- Pitääkö ranneke humalaisen käyttäjän paremmin tolpillaan?
- Hologrammihan on kuva, joten miten siihen on ohjelmoitu mitään? Uskottavampaa olisi, jos hologrammin sijaan rannekkeessa olisi edes vain mainittua ainetta, johon äänitaajuudet ja alogirmit on tallennettu. Mikä ihmeen aine se sellainen edes on? Uskoisin helpommin, jos aine olisi magneettinen, säteilisi tai värähtelisi tms.
- Laitteessa ei ole paristoja, joten millä energialla alogoritmeja suoritetaan? Millä voimalla ranneke mittaa kehon energiakentän ja valitsee oikean sille sopivan suoritusta parantavan algoritmin? Eikä äniaaltojakaan ei saa mistään normaalista soittimesta ulos ilman sähkövirtaa... Vai riittäisikö, että sidon minicd-levyn ranteeseeni? Ai niin, mutta ne algoritmit jäävät silloin puuttumaan..
- Mitä tapahtuu, jos algoritmissa onkin virhe? Tai bugi ja ranneke menee jumiin? Voiko ranneke aiheuttaa vaaratilanteen muuttamalla käyttäjän tasapainon ja liikehdinnän täysin holtittomaksi?
- Voiko rannekkeen buutata, alustaa tai kalibroida uudelleen?
- Mikä on rannekkeen käyttöikä? Toimiiko se ikuisesti vai heikkeneekö teho runsaassa käytössä tai muutamassa vuodessa vaikka ranneketta ei käyttäisi lainkaan?

X-balancen kotisivuilta löytyy peräti kaksi tapaa testata ranneketta (http://www.x-balance.fi/index/testit):
Testattava tasapainotesti:
- käden painaminen alas, kun henkilöllä on molemmat jalat maassa
- käden painaminen alas, kun henkilö seisoo yhdellä jalalla
- käden painaminen alas, kun henkilö seisoo yhdellä jalalla ja käyttää ranneketta ilmassa olevan jalan puolella (rannekkeen mukana tulevassa ohjeessa ei näy kummassa kädessä testihenkilö pitää ranneketta)
Tulos: toimii. Testasin kuitenkin samaa juttua vielä kerran ilman ranneketta ja pystyssä pysyy ihan yhtä hyvin. Luulen, että harjoitus tekee mestarin. Kun on kerran horjutettu, osaa seuraavalla kerralla nojata ruumiinpainollaan oikealla tavalla vastakkaiseen suuntaan, vaikka ranneketta ei olisikaan kädessä tai edes lähistöllä.

Testattava liikeratatesti:
- käden vieminen vaakasuorassa olkapään tasossa mahdollisimman taakse
- käden vieminen vaakasuorassa olkapään tasossa mahdollisimman taakse ranneke venytettävässä kädessä
Tulos: toimii. Testasin sitten tässäkin viedä kättä pari kertaa taakse vielä ilman ranneketta ja joka kerta sain käden vietyä kauemmas taakse. Liekö tässäkin kyse harjoittelusta ja kehon lämpenemisestä, jotka edesauttavat parempaa venymistä?

Rannekkeiden esittelytekstissä (http://www.x-balance.fi/products) kerrotaan, että "X-Balance –rannekkeen muotoilu sopii asusteeksi niin vapaa-aikaan kuin urheiluun. Rannekkeen väriä vaihtamalla luot eri ilmeen asukokonaisuuteen." Luultavasti ranneke toimii parhaiten juuri tässä roolissa eli pelkkänä sporttisen näköisenä asusteena! Onhan se aika söpö...

1 kommentti:

  1. Ihanaa huuhaata nuokin rannekket. Sentään niiden avulla ei sairaita vielä yritetän huijata.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Tietoja minusta

Lukijat