keskiviikko 10. elokuuta 2011

Kreeta - Ruokia, juomia, ravintoloita

Viime vuonna rakastuin Kreetaan kahdesta syystä: maisemat ja ruoka. Missään muualla ei tehdä niin ihania liharuokia. Erityisesti lammasta osaavat kreikan pojat valmistaa. Pizza- ja toast specialit ovat ehdotonta herkkuani. Toast special pitää yleensä sisällään juustoa, kinkkua, pekonia, tomaattia ja vihreää paprikaa. Pizza special on saman tyyppinen: juustoa, kinkkua, pekonia, vihreää paprikaa, tomaattia, sieniä ja sipulia. Kreikkalaisten vihreästä paprikasta pidän jopa minä, joka muuten inhona paprikaa, erityisesti suomalaisten suosimaa punaista.

Pyrin viime vuonna syömään jokaisena päivänä jonkin eri perinneruuan, ja tänä vuonna valitsin ravintoloista suosikkejani. Parissa ravintolassa oli niin hyvät ruuat, että niihin oli päästävä uudestaan tänä vuonna. Sellaisia ovat ainakin Drosia, Abelopas ja Liofito. Lounaspaikkojen ehdoton ykkönen on Agia Marinan Atlantida-rantaravintola.

Ravintolat:

Drosia, sijaitsee Plataniaksen sivukadulla vain noin sadan metrin päässä pääkadusta
- kleftiko tässä paikassa on maailman taivaallisin ruokalaji
- talo tarjoaa jälkiruuaksi rakia, vesimelonia ja hunajamelonia
- paras kreetalainen ravintola, jossa olen käynyt

Kleftiko @ Drosia


Abelopas, Plataniaksen pääkadun varrella, vuoriston puolella
- hyvät souvlakit
- lammas tomaattikastikkeessa mahtavan mureaa
- talon jälkiruokana rakia ja vesimelonia

Beef souvlaki @ Abelopas



Liofito, keskusaukion lähellä, vuoriston puolella
- lähes täydellinen pizza special, maailman parasta pitsaa olen saanut Ateenan vanhassakaupungissa, Liofito yltää lähes samaan tulokseen.
- talon jälkiruokana rakia ja vesimelonia
Pizza special @ Liofito



Symposium, pääkadun varrella, rannan puolella
- loistavaa stifadoa
- hieman fiinimpi paikka, jos katsoi sisustusta ja tarjoilijoita, turistit vähemmän fiinejä
- upeat viinilasit
- talkon jälkiruokana samettisen kermainen suklaamousse
Stifado @ Symposium


Souropo, pääkadulla vuoriston puolella, kahdessa kerroksessa jonkinlaisen pelialueen takana
- hyvä moussaka
- talon jälkiruokana rakia ja vesimelonia
- yläkerrasta hienot maisemat

Arokaria, pääkadun varrella, rannan puolella
- omituisen suppea ruokalista kreikkalaisten ruokien osalta
- hieman kalliimmat hinnat
- jänis-stifado hyvää niin kauan kuin herkkusienikastiketta riitti, sen jälkeen kuivakkaa
- henkilökunta juoksi henkensä hädässä, laskua piti pyytää kahdesti, vaikka olemme hyvinkin kärsivällistä väkeä
- ilmeisesti jäimme ilman rakia ja vesimeloneja, koska vaikutimme niin hätäisiltä, oli sitä muille tarjoiltu

Therisson taverna, ensimmäinen Taverna vasemmalla Therisson rotkon jälkeen
- ihanat lampaankyljykset, vähän, mutta hyvää
Lamb chops @ Therisso


Tarra, Agia Roumeli
- erityisen maukas moussaka
Moussaka @ Tarra


Lounasravintolat:

Atlantida, Agia Marina, rannalla
- paras toast special koko maailmassa
- tomaattikeitto myös herkullista
- talon jälkiruokana vesimelonia


Toast special @ Atlantida



Sonio pool bar, pääkadun varrella, rannalla
- kelvollinen toast, olisi parempi, jos se olisi tehty paahtoleipään eikä mihin tahansa läpyskään
- parhaat ouzo-drinksut, jotenkin sitruunaiset, ihanaa vaikken pidäkään ouzosta




Kahvila:

Remezzo, Hania, Venetsialainen satama
- paras frappe kaikista saarella maistamistamme, frappen olisi saanut myös jäätelöllä, mutta allergikkona välttelen ulkomaisia jäätelöitä, jotka on lähes aina munattu
- ihanaa kylmää kaakaota
Cold Chocolate @ Remezzo



Drinkkibaarit:

Drinksupaikkoja kokeiltiin muutama, mutta varoituksen sana on lausuttava Carambolasta. Carambola on jonkinlainen skandinaavi-luukku, jossa pyörii uutisia ja urheilua telkkarissa. Tekivät seuralaiselle kyllä kelpo Long Island Icetean, mutta meikäläisen mojito maistui sokerivedeltä. Mintun kanssakin olivat pihistelleet.

Vastaavasti drinskupaikkojen kärkeen pääsee Social, Plataniaksen keskusaukion laidalla. Kaikki kokeilemamme drinkit olivat hyviä, ja mojiton kanssa ei pihtailtu missään ainesosassa!
Mojito @ Social

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Tietoja minusta

Blogiarkisto

Lukijat