sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Vantaan L***i

Kuluneella viikolla putkahti taas postilaatikosta Vantaan Lauri, vantaalaisten kirkkoon kuuluvien lehti. Paitsi että eihän se ole kirkkoon kuuluvien lehti, kun se jaetaan väkisin jokaiseen kotiin. Olen saanut sen käsityksen, että Helsingissä seurakunnan lehti jaellaan vain niille, jotka ovat jäsenmaksunsa maksaneet. Miksi sitten Vantaalla ei saa olla rauhassa uskonnolta?

Kysyin tätä Vantaan Laurilta joskus vuosia sitten. Sääli, että tarkka vastaus on hukassa, mutta jotain sellaista siinä sanottiin, että 'Sori vaan, mutta lehdessähän on ihan kiinnostavia artikkeleita myös sellaiselle, joka on ei-uskonnollinen henkilö.', ja ehdotettiin, että voisin liimata oveeni lapun, jossa lukee "Ei Vantaan Lauria, kiitos", mutta sekin on toki sitten lehtien jakajasta kiinni, josko hän viitsii poimia juuri minun valmiiksi niputetusta mainospinkastani pois kyseisen lehden. Luultavasti ei viitsi. Mahdollisesti tyyppi jakaisi jopa tahallaan pari kappaletta minulle naapurin jäädessä ilman. Enkä halua turhaan suututtaa naapureita esittämällä uskonnonvastaista henkilöä, koska en sellainen ole. Päinvastoin. Haluaisin, että mahdollisimman moni kansalainen kuuluisi kirkkoon ja eläisi kilttiä elämää.

Voisin vielä hyväksyäkin lehden pakkojakelun, mutta lehden nimi riepoo vietävästi. Ja tästäkään syystä en halua liimata lehden nimeä oveni koristeeksi... Miksi siihen on pitänyt valita nimi Lauri mukaan? Onhan täällä toki Pyhän Laurin kirkko ja varmaankin Lauri on jonkin sortin merkittävä henkilö, mutta minulle Lauri merkitsee vain ja ainoastaan koulukiusaajaa. Näinpä tai kuulinpa Lauri-nimen missä tahansa, tunnen kuinka vatsani vääntyy mutkille, yököttää ja puistattaa. Onko tämä tosiaan se reaktio, jonka kirkko haluaa ihmisessä herättää? Eikö pakana pitäisi pelastaa eikä saattaa voimaan pahoin?

Eikö lehti voisi edes olla toisella nimellä kuin Vantaan Lauri? Jos siinä on oltava henkilön nimi, niin voisiko se olla jokin niin merkillinen, että nimi olisi todennäköisemmin kiusatun kuin kiusaajan? Tai sellainen nimi, joka ei ole kellään enää nykyään käytössä? Saisi se silti raamatullinen tai uskonnollinen olla. Vantaan Efraim? Entä jos se olisi vain Vantaan seurakuntasanomat tai Vantaan hengelliset uutiset? Vantaan kirkkojuorut? Valitut saarnapalat? Suoraan roskiinhan se silti minun kodissani joutaisi, mutta ei tarvitsisi niin kovasti pelätä, että lehti on eteisen lattialla nimi-sivu ylöspäin. Eikä tarvitsisi miettiä miten päin sen paperikoriin tiputtaa, koska nyt se nimi ei vaan saa jäädä näkyviin!

3 kommenttia:

  1. Sun täytyy muuttaa Hesaan. Täällä jaetaan Kirkko & Kaupunkia :)

    Mulla on "ei mainoksia"- tarra ovessa, mutta silti tulee kiinteistövälittäjien ja kebab-ravintoloiden mainoksia. Vaikkakin kiinteistövälittäjät eivät miellä mainoksiaan mainoksiksi, vaan "tiedonannoiksi mahdollisuudesta vaihtaa asuntoa". Turkinkielisellä ilmoituksella varmaan saisi ravintolatarjonnan tiedonannon sammumaan.

    VastaaPoista
  2. "Ei mainoksia" ei välttis auta, mutta "Ei ilmaisjakelua" voi auttaa. Tosin mukana menee sitten myös muut lehdet. Jos ole oikein ymmärtänyt, Vantaan seurakunnat maksavat Vantaan Sanomien ja Laurin jakelusta. Saatan muistaa väärin tosin.

    Itse en niistä piinkovana ateistina pahastunut. Nykyisin selailen joskus tuota Helsingin vastinetta, K&K:ta blogitekstipolttoaineen toivossa. :D

    Jos ei muuta, niin sytykkeitä niistä aina saa. Tai pakkausmateriaalia.

    VastaaPoista
  3. K&K on paljon kivempi lehden nimi. Saisivat ottaa mallia Vantaalla siitäkin. Mainokset tai ilmaisjakelut tai muut haluan saada, mutta erityisesti en haluaisi postilaatikkooni tuota kirottua nimeltä mainitsematonta lehteä enkä hesarin mainoksia. Mutta mahdotontahan on niin kaunis pyyntöteksti oveen kirjoittaa, että sitä noudatettaisiin, kun kerran vaatimukset ovat niin pikkutarkkoja...

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Tietoja minusta

Lukijat