maanantai 24. lokakuuta 2011

Toiletiketti

Wc-asiat lienevät lähellä sydäntäni, sillä olen aikaisemmassakin blogi-elämässäni kirjoittanut pätkän wc-aiheista asiaa. Nyt minulla on asiaan uusi näkökulma, koska työpaikka on muuttanut eri toimipisteeseen, ja wc-käytännöt ovat erilaiset. Koko toimipisteen naisille on käytössä vain yksi koppi. Miehillekin on yksi, mutta koska heitä on lukumääräisesti järjettömästi enemmän, ovat he omineet käyttöönsä myös yhteiskäyttökopin. Yhteiskäyttökoppi on huhujen mukaan nykyään käyttökelvottoman iljettävän epäsiisti, joskin urheat miehet jatkavat edelleen sen käyttämistä.

Naisten vessa on kyllä kohtuullisen siisti, mutta sinne vain on välillä hyvin vaikeaa päästä. Muutamat tietyt naisyksilöt ovat havaintojeni mukaan harvinaisen hitaita wc-vierailijoita. En pysty käsittämään mihin kummaan niin kurjassa kopissa voi saada kulumaan vartin - joka kerta! Enkä toivoisi naisten wc:n hissukseen muuttuvan yhtä epäsiistiksi kuin miesten. Jotta kopin käyttön sujuvuutta saisi parannettua, yritänkin hahmotella kyseiseen käyttöön yhteiset pelisäännöt - toiletiketin.

1. Opettele käyttämään wc:n elementtejä sujuvasti. Luo koreografia. Mieti ja suunnittele kummalla kädellä avaat ja lukitst ovet, sytytät valot, avaat vyön ja vetoketjun, nostat hameenhelmaa, nostat wc-pöntön kannen jne. Mikäli pystyt suorittamaan kummallakin kädellä koko ajan jotakin asiaa, ja vältät pyörähtelemästä 360 asteen ympyröitä matkallasi pöntölle, selviydyt istumaan nopeammin kuin ajatuksissasi haahuillen.

2. Laita pönttö huuhtoutumaan ja asettele sillä välin vaatteesi takaisin paikoilleen. Älä pukeudu ensin ja huuhtele vasta sitten. Muuten unohdat kuitenkin tarkistaa, ettei pönttöön jää kakkiraitoja tai -kikkareita.

3. Pese pönttö, mikäli sinne jää jotain jälkiä. Pöntön ei varsinkaan kuulu näyttää kahvikupilta, jota on käytetty päivittäin, mutta ei ole tiskattu muutamaan viikkoon... Jos wc-harja olisi tarkoitettu vain siivoojan käyttöön, voisi siivoojalla olla vain yksi harja, jota kuljettaisi kierroksella mukanaan, eikä joka kopissa olisi omaa harjaansa.

4. Mikäli tunnet pakottavaa tarvetta huuhtoa saastaiset pyrstösulkasi käsisuihkulla, siivoa sittenkin jälkesi, vaikka se olisikin vain vettä. Kovinkaan moni ei halua istua läpimärälle pöntölle tieten tahtoen. Mistä sitä voi edes aina olla varma, että se on vain vettä?

5. Jos et ole oppinut repimään wc-paperia rullasta silppuamatta osaa siitä lattialle, kerää silppusi pois lattialta! Jos lattia on kohdan 4 suihkuttelijan (tai itsesi) jäljiltä märkä tai muuten vain likainen, poimi silppu pois paperinpalan avulla, niin et joudu sotkemaan käsiäsi (enempää). Vai loppuiko wc-paperi jo?

6. Ei se paperi varmaankaan loppunut, mutta onnistuit myös repimään paperin poikki siten, että rullan "alku" jää piiloon paperitelineen sisään. Vedäthän senkin takaisin näkyviin, ettei seuraavan tarvitse pyöritellä ihmeissään rullaa ja miettiä miksei paperia lähde irti mistään kohtaa.

7. Käsienpesu ei varmaankaan vie suurimmalta osalta kovin pitkää aikaa. Sen vuoksi pienen hetken voi käyttää tässäkin yhteisen viihtyvyyden lisäämiseen ainakin, jos käyttämässäsi wc:ssä kädet kuivataan papereihin (ei laitteessa olevaan kangasrullaan, ei puhallinkuivaajalla). Paperit harvoin kastuvat käsiä kuivatessa läpimäräksi, joten niillä voi vielä pyyhkäistä lavuaarin viereisen laskutason kuivaksi. Siihen on kuitenkin roiskunut vettä käsiä vatvoessa. Mikäli olet kohdan 7 ihmisiä, saat samalla ranneliikkeellä pyyhkäistyä muutkin sotkut pois. Näin seuraava käyttäjä voi huoletta laskea tasolle paperisen palaverimuistion (ei kenelläkään ole oikeasti paperitonta toimistoa) tai vaikkapa laukunsa.

8. Kokowcsuihkun lisäksi toinen suuri aikasyöppö lienee kampaamotoiminta. Olen siinä uskossa, että kampaamotoimintaa wc-tiloissa harrastavat naiset ovat laittaneet tukkaansa kotioloissa jo puolisen tuntia, mutta ylläpitotoimet vaativat lisää puolituntisia jokaisella päivän aikana suoritetulla wc-käynnillä. Herttileijaa, jos tukka ei olekaan juuri millilleen siten, kuin sen aamulla suurella vaivalla asetteli! Olkaa mieluummin pörrötukkaisia kuin wc-hamstraajia. Aina unohdatte myös siivota tupeerauksessa irronneet hiukset pois lavuaarista... (kts. kohta 6)

9. Mitä aikasyöppöihin tulee: huolehtikaa terveellisestä ja kuitupitoisesta ravinnonsaannista. On hyvin itsekästä syödä roskaa ja sitten kärsiä ummetuksesta pihdaten taas wc:tä tuntikausia!

10. Älä jätä käsirasvatuubin korkkia auki tai pulloa muutenkaan sotkuiseksi. Rasva pääsee turhaan kuivahtamaan avonaisessa putelissa, ja tahmaista purkkia ei kai taas halua käyttää kukaan muu kuin se, joka on sen päättänyt sotkuiseksi jättää.

11. Sammuta valot poistuessasi wc:stä. Ollaan edes vähän ekologisiakin. Naisia on ainakin meidän konttorilla sen verran vähän, että välillä wc voi olla parikin tuntia käyttämättä, kun ei ole ruuhka-aika. Jos väkeä ramppaa vessassa tauotta aamusta iltaan, ei valoja ehkä kannata sammuttaa.

12. Mikäli kukaan ei syöksy koppiin heti jälkeesi, sulje ovi. Edes siisti vessa ei ole niin suuri ilo silmälle, etteikö sen ovi voisi olla kiinni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Tietoja minusta

Blogiarkisto

Lukijat