keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Kilpirauhasen vajaatoiminta, oireet

Työterveyslääkärini ei sanonut paljonkaan asiaa todetessaan, että kärsin kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Sain alunperinkin sen vaikutelman, että verikoe otettiin puolihuolimattomasti ajatuksella "Otetaan nyt tämäkin, kun ei vielä ole otettu." tai "Saanpahan laskuun yhden rivin lisää." Kun kävin kuulemassa tuloksia, tohtori vaikutti melkein itsekin yllättyneeltä kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Hän ehti selittää asiasta lähinnä seuraavasti:
"autoimmuunisairaus", "tyroksiini", "elinikäinen lääkitys", "halpaa kuin karkki", "ei sivuoireita", "käy verikokeessa uudestaan 6 viikon kuluttua", "kiitos, hei". Pakkohan se oli tutkia asiaa tarkemmin netistä ja kirjallisuudesta.

Asiasta on harmillisen huonosti tietoa tarjolla. Kirjaston kirjat ovat vain ohuita vihkosia, jotka keskittyvät kuvailemaan perhosen muotoista ja tietynpainoista elintä, veriarvoja ja lääkehoitoa. Keskustelupalstoilla ihmiset keskittyvät puhumaan lähinnä veriarvoista. Osa toivoo kärsivänsä kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivät ihmiset suuttuvat näille toisille, jotka sitä itsessään epäilevät. Todella hyödyllistä! Mitähän kirjaa lääkiksen opiskelijat lukevat, kun tutustuvat aiheeseen? Sen minäkin haluan saada käsiini! Eri lähteissä oli kussakin lueteltu aina muutama oire, mutta kun aloin kasaamaan niitä yhdelle listalle, tuli siitä paljon pidempi kuin missään yhdessä lähteessä mainittu oirelista.

Tässä siis oireita, joita kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa. Olen lihavoinut ne, jotka olen itsessäni havainnut. Täytyy myöntää, että ainakin painonnousu ja näön- & kuulon heikkeneminen ovat alkaneet reilusti ennen muita oireita, joten on vaikea arvioida kuinka suuri osa on tai ei ole kilpirauhasen aiheuttamaa. En myöskään itse ole paras ihminen havainnoimaan ajatuksenjuoksuni nopeutta tai äänen mataluutta. Sydämen sykettä taas tulee hyvin harvoin mitattua. Lapsia en ole yrittänytkään hankkia. Oleellisinta juuri nyt lienee seurata mitkä oireet vähitellen lievenevät tai poistuvat tulevan vuoden aikana.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita:

Väsymys, lisääntynyt unen tarve
Heikkous, uupumus, uneliaisuus
Voimattomuus
Nivel- tai lihaskivut
Lihasjäykkyys, lihasheikkous

Puutuminen
Hidas sydämen syke
Sydämen vajaatoimintaa
Rannekanavaoireyhtymä
Painonnousu
Turvotus silmien ympärillä, kasvoissa, jaloissa ja käsissä

Palelu
Vähentynyt hikoilu
Hitaus
Ajatuksen hitaus
Muistihäiriöt
Aloitekyvyttömyys
Hidas puhe
Käheys, äänen madaltuminen naisilla
Masennus, hermostuneisuus, ärtymys
Hidastunut achillesjänneheijaste
Kuiva, hilseilevä, kylmä tai karkea iho
Kalpeus, kellertävä iho
Kuiva tukka
Hiustenlähtö
Ohuet, hauraat sormenkynnet

Korkea kolesteroli
Hidastunut aineenvaihdunta

Ummetus
Vatsakivut
Ruokahaluttomuus
Näön heikkeneminen
Haju- ja makuaistin huononeminen
Kuulon huononeminen
Kuorsaaminen, uniapnea
Heikentynyt seksuaalinen halu
Kuukautishäiriöt
Lapsettomuus
Lisää keskenmenon vaaraa
Dementia
Pienikasvuisuus (lapsesta asti sairastaneet)
Hampaiden kehityshäiriö (lapsesta asti sairastaneet)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Tietoja minusta

Blogiarkisto

Lukijat