torstai 9. kesäkuuta 2011

Murrrr, Google!

Google on käynyt hermooni tänään tavallista enemmän. Olen alusta saakka inhonnut Googlea, joskin ensin tunnesyistä. Googlen nimi on kammottava ja logo vielä karmivampi. Tekee oikein pahaa katsella jotain niin rumaa. Inhoan myös sitä, että Googlen käyttämisestä on tehty oikein verbi. Miksei vain voi sanoa katsovansa netistä tai etsimällä hakukoneella? Ei tuollaiselle ylivallalle pitäisi antaa periksi. Lopulta lemmikkini Altavista vain kävi kertarysäyksestä kelvottoman huonoksi, joten minäkin jouduin siirtymään Googlen käyttäjäksi.

Harmillisesti tuli joskus hyväksyttyä gmail-kutsu, koska en ole koskaan halunnut kyseistä postia kuitenkaan käyttää. Näin myöhemmin siitä tietysti oli hyötyä, koska blogin perustaminen oli nopeaa. Blogien kommentoinnin kanssa minulla ei tilistä huolimatta ole ollut kuin ongelmia. Ajauduin kommentointia yrittäessäni loggausluuppiin, enkä koskaan saanut kommenttiani perille. Ongelman selvittely antoi aihetta penkoa Google-tilin ominaisuuksia, palveluita ja tarkistaa gmail-postinkin asetukset. Aivan järkyttävä määrä erilaisia palveluita oli automaattisesti kytketty tiliini.

Miksi ihmeessä haluaisin käyttää jotain Googlen pikaviestintää, jos voin valita jotain muuta, esimerkiksi söpön (tosin armottomasti huonontuneen) Windows Live Messengerin. Miksi haluaisin Googlen keräävän hakuhistoriaa tekemistäni hauista? Näyttää siltä, että hakuhistoriaa on kertynyt ihan tietämättäni vaikka kuinka paljon. Ilmeisesti on riittänyt, että en ole ollut erikseen uloskirjautuneena Bloggerista, kun olen jotain hakuja tehnyt tai sitten Google on penkonut selaushistoriani aina uudelleenkirjautumiseni yhteydessä..? Googlellehan siitä tietysti on aina etua, että saavat vakoilla käyttäjiään, mutta hyödynkö minä tosiaan siitä, että saan "kohdennettuja hakutuloksia" tai että voin halutessani jakaa hakutulokseni jotenkin erityisen helposti G-kavereilleni (joita minulla ei ole)?

En todellakaan halua jotain faktatietoa etsiessäni saada hakutuloksen listalle otsikkoa, joka sattuu käsittelemään jollakin tasolla etsimääni asiaa sekä samalla viime viikolla etsimääni lumikkoa - "Lumikot pelastuivat Japanin tsunamilta surffaamalla autoista irronneilla pölykapseleilla - katso video". Haluan saada puolueettomia, kohdentamattomia ja mahdollisimman täsmällisiä hakutuloksia, joskin pelkään, että sellaisia ei saa millään kaupallisella hakukoneella kuitenkaan. Enkä myöskään halua kavereideni saavan jotenkin erityisen helposti selville, jos olisin hiljattain etsinyt tietoa hakusanoilla "brad", "pitt" ja "naked". Jos haluan jakaa jonkin tietyn linkin, niin urlin kopioiminen selaimen osoiteriviltä, ja lähettäminen vaikkapa sähköpostilla (Facebook-lakossa kun olen) valitsemilleni henkilöille, on minusta aivan erityisen helppoa jo sekin. Ensimmäiset kohdalle osuneet linkit, joissa luki jotain tyyliin "poista verkkohistoria" ja "poista jotain muuta" johtivat sivuille, joissa neuvottiin miten kyseinen palvelu otetaan käyttöön (vaikka siis olivat jo käytössä) eikä liittynyt mitenkään poistamiseen. Googlelle tuntuu olevan tärkeää, että en poistaisi mitään...

Olin pöljyyttäni tullut joskus lisänneeksi kuvani gmailiin, ja käyttäneeksi lähettäjänimenä omaa nimeäni. Oman nimen poistaminen onnistui vielä suhteellisen helposti, mutta Googlen mainostus siitä, että kaikki palvelut ovat saman profiilin takana, ei ihan pidä paikkaansa. Tosiasiassa hyvä näin. Windows Liven puolella eniten harmistusta on aiheuttanut se, että käytössäni on yksi profiili enkä pysty millään olemaan nimimerkin takana Messengerissä olematta nimimerkin takana myös sähköpostittajana. Pidän hyvin turvattomana sitä, että esiintyy oikealla nimellä verkossa. Takaisin kuva-asiaan. Kuvan poistaminen oli jo vaikeaksi kokemani operaatio. Löysin useamman paikan, josta kuvan olisi päässyt vaihtamaan, mutta ei poistamaan. Jonkin aikaa meni, että löysin oikean paikan kuvan poistamiseksi.

Tarpeeksi pohdittuani löysin ratkaisun myös kommentointi-ongelmaan. Tunnus- ja salasana-kenttien alapuolella on täpykkä, jonka nimi on suunnilleen "pidä minut kirjautuneena". Facebookissa kyseinen täpykkä toimi aikansa, mutta alkoi lopulta oireilla niin, että Facebook heitti minut jatkuvasti ulos ja sain parin minuutin välein olla kirjautumassa uudelleen. Täpykkä pois päältä, ja kaikki toimii kuin unelma (jos jollain näin tylsiä unelmia on). Päätin testata onko Googlen täpykkä yhtä nokkela. Kun jätin täpän pois ja kirjauduin normaalisti, pääsin myös välittömästi lähettämään kommentin. Hauskaa, että meillä on täppä, joka tekee jotain aivan muuta, kuin mitä nimi sanoo. Tietysti se on myös ollut oletuksena päällä alusta saakka eikä ole oireillut pelkän oman blogin käytön yhteydessä.

1 kommentti:

  1. Olen aina pitänyt Googlesta (varsinkin logosta) ja heidän palvelunsa ovat olleet aina toimivia ja nopeita. On siellä turhiakin joukossa ja oikuttelua verkon kanssa koetaan kyllä aina, mutta se on normaalia kaikilla.

    Toi tiedon keräys on aspekti joka saa minutkin nostamaan kulmakarvoja hieman. Varsinkin toi hakutulosten kohdentaminen mikä mielestäni rampauttaa koko hakukoneen toiminnan periaatetta. Toivottavasti Google luopuu siitä tai tekee siitä edes ei-oletuksen.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Tietoja minusta

Blogiarkisto

Lukijat